Beregn husforsikring

1 – Vælg “Husforsikring”
2 – Modtag dine 3 gratis tilbud
3 – Vælg det bedste tilbud ?

Når du køber et hus, er det også en rigtig god idé at finde dig en husforsikring, så du er på den sikre side, hvis der en dag skulle ske et uheld med din bolig. Uheld sker, hvad enten der er tale om brand, storm eller oversvømmelse. Og har du ikke en husforsikring, skal du selv punge ud til reparation af skaderne.

Derfor kan det være rigtig klogt at få en husforsikring, så du stadig kan have et sted at bo, hvis det en dag er dit hus, der skulle ske et uheld med. Det er ikke altid, at det kun rammer naboen, og det er meget billigere for dig at have en husforsikring på din bolig, end det er at skulle erstatte de eventuelle skader, der kan komme på din bolig – uanset om det er forskyldt af vejret eller mennesker.

Her har vi gjort det nemt for dig at finde frem til den absolut bedste pris på din kommende husforsikring. For selvom det er en god idé at tegne en husforsikring, når du bliver boligejer, er der ingen grund til at betale alt for meget for den. Her hjælper vi dig med at finde frem til den absolut bedste pris på din husforsikring, så du ikke kommer til at sætte dig for dyrt idet hver eneste måned. Ligesom du kan spare penge på at vælge det rette lån eller at gå til den rette forhandler, når du skal købe en mobil eller nye hårde hvidevarer, kan det i den grad også svare sig at undersøge markedet, når det kommer til at tegne nye forsikringer.

Indhold

Hvad dækker en husforsikring?

En husforsikring dækker som udgangspunkt, hvis der sker noget med din bolig. Det kan være forskyldt af mennesker som fx indbrud eller en påsat brand, eller det kan være forskyldt af vejret som eksempelvis oversvømmelser, lynnedslag eller stormskader. Med det voldsomme vejr, der fra tid til anden kan være i Danmark, bliver der tit forårsaget skader på boliger for mange millioner af kroner, når vejret ikke er med os.

Hvis din bolig fx brænder ned, står du med en enorm regning, hvis du skal have udbedret skaderne. Men hvis du har en husforsikring, er det ikke en regning, du kommer til at sidde på. Den kan du få hjælp til at betale hos dit forsikringsselskab. Og der kan lige så vel ske noget med din bolig efter en uge, som det kan ske efter 30 år i den. Derfor er det godt at tegne en husforsikring allerede fra overtagelsen af boligen, så du er på den sikre side.

Er en husforsikring lovpligtig?

Når du har en bil, er det lovpligtigt med en ansvarsforsikring, så du ikke står med regningen selv, hvis du kommer til at forvolde skade på andre personer eller deres ejendele. En husforsikring er ikke lovpligtig på samme måde. Men!

Der er nemlig et men. For hvis du har lånt penge til at købe din bolig, som mange danskere gør det, kan din bank kræve, at du har en brandforsikring, da det jo teknisk set er banken, der ejer boligen, hvis du har lånt penge af dem til at købe den for. Brander boligen eksempelvis ned, står banken tilbage med en bolig, der ikke meget værd, og derfor vil de som sikkerhed have, at du har en forsikring på boligen, så regningen ikke lander hos ejeren – nemlig banken, men derimod hos et forsikringsselskab.

Og da langt de fleste mennesker er nødt til at låne penge for at købe en bolig i Danmark, er der nok også store chancer for, at du har lånt penge til at købe din, og dermed bør du straks finde dig en husforsikring, hvis du ikke har fået tegnet en allerede.

Dækker en husforsikring ting og ejendele i mit hjem?

Nej, det er vigtigt at understrege, at en husforsikring kun dækker selve boligen og ikke de ting, der måtte være i den. Hvis du gerne vil have dækket dine ejendele, skal du have fat i en indboforsikring, som lidt let fortalt er en forsikring, der dækker alle de ting, der vil ryge ud af din bolig, hvis den blev vendt på hovedet. Murstenene falder jo ingen steder – så de er dækket af husforsikringen. Men sker der skader på dine møbler, elektronik og øvrige ejendele under fx en brand, er det din indboforsikring, der dækker dette, og altså ikke en husforsikring.

Vi har også gjort det nemt for dig at finde den bedste pris på en indboforsikring, hvis du ikke har fået tegnet sådan en endnu.

Hvad er konkret med i min husforsikring?

Det er naturligvis forskelligt fra forsikringsselskab til forsikringsselskab, men hos de fleste forsikringsselskaber kan du være sikker på at være dækket ind under en række ting som en fast del af forsikringen. Dertil kan du så vælge en række tilvalg, hvis du vil være ekstra tryg.

Som regel kan du regne med at have følgende ting forsikret i din husforsikring. Bemærk at nogle af disse punkter kan være tilvalg hos enkelte forsikringsselskaber, mens de er inkluderet hos andre:

  • Skader ved brand eller ved el.
  • Hus- og grundejer basis. Det kan være skader sket på baggrund af storm eller kraftigt snevejr.
  • I fald at du som ejer bliver gjort erstatningsansvarlig.
  • Retshjælpsforsikring i fald det bliver nødvendigt.

Som sagt kan du blive endnu bedre dækket i en husforsikring. Dette sker dog ofte ved tilvalg, der øger den månedlige pris for din forsikring, så du skal finde ud af med dig selv, om du vil betale det ekstra mod at blive dækket ind totalt, eller om du bare vil have de forsikringer, der er inkluderet i den almindelige husforsikring. Hvilke tilvalg du kan vælge til din husforsikring, uddyber vi herunder.

Tilvalg til min husforsikring – hvad kan jeg ellers vælge?

Der kan jo ske mange ting ved din bolig, og derfor tilbyder de fleste forsikringsselskaber også en række tilvalg, som du frit kan vælge med i din forsikringspakke. På den måde kan du sammensætte din husforsikring, så du føler dig mest tryg.

Men hvilke tilvalg kan du så vælge til din husforsikring? Herunder kan du se en liste over de typiske tilvalg, du kan vælge med i din husforsikring, når du tegner den hos dit kommende forsikringsselskab:

  • Udvidet vandskadeforsikring. Det kan fx være ved skade på vandrør i vægge eller gulve.
  • Skjult rør- og stikledningsforsikring.
  • Skader forvoldt af dyr.
  • Glas og indbrud.
  • Lavere selvrisiko + en række andre.

Du kan altid se udvalget af tilvalg til din husforsikring inde hos dit kommende forsikringsselskab. Her er det godt at tage stilling til hvert eneste tilvalg, så du kan sammensætte en forsikringspakke, der giver dig mest mulig ro i maven omkring din bolig og boligsituation.

Hvad koster en husforsikring?

Det er naturligvis meget forskelligt, hvad en husforsikring koster. Men en gennemsnitlig husforsikring vil typisk ligge på et sted mellem 4.000 og 8.000 kroner om året. Det er også en af grundene til at finde tilbud på din forsikring, da der jo er stor forskel på, om du skal betale netop 4.000 eller 8.000 kroner for din forsikring hvert år.

Der er flere ting, der er med til at afgøre den samlede pris på din forsikringspræmie. Det kan være omstændigheder som boligens størrelse, året det er bygget, byggematerialer, beliggenheden og meget andet. Jo dyrere et hus og jo større det er, desto mere er der jo at forsikre for et forsikringsselskab, og jo dyrere vil du typisk opleve, at det bliver at få forsikret.

Kan jeg skifte husforsikring?

Har du fortrudt dit første valg af husforsikring, eller har du fundet en husforsikring hos et nyt forsikringsselskab, der er billigere, kan det heldigvis nemt lade sig gøre for dig at skifte din husforsikring til et nyt forsikringsselskab. Akkurat som det også kan lade sig gøre at skifte fx bilforsikring eller indboforsikring, hvis du har fundet et andet og bedre sted at blive forsikret.

Ofte kan du lade dit nye forsikringsselskab om at stå for flytningen af din forsikring, så du ikke skal foretage dig noget. Det kan være rart at gøre det på den måde, så du slipper for at have den svære samtale med dit nuværende forsikringsselskab om at stoppe din forsikring hos dem. Det er ikke alle, der er glade for at skulle opsige ting som fx forsikringsaftaler.

Er skimmelsvamp dækket af min husforsikring?

Nej, skimmelsvamp vil typisk ikke være dækket under din husforsikring. Din husforsikring vil typisk kun dække svampeskader, der er med til at forringe og dermed forkorte boligens levetid, og det vil skader med skimmelsvamp typisk ikke falde ind under.

Der kan dog være tilfælde, hvor udbedringen af skimmelsvamp er dækket af din husforsikring. Det kan fx være i sager, hvor selve skimmelsvampen skyldes en anden skade i huset, som netop er dækket af din husforsikring. Har der fx været vandskader, som du er dækket for i din husforsikring, og har disse forårsaget skimmelsvamp, kan der være noget at komme efter. Men dette vil typisk variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab. Dog anbefaler vi at tage kontakt til dit forsikringsselskab i tilfælde af skimmelsvamp for at høre, hvordan du står.

Hvad er forskellen på ejerskifteforsikring og en husforsikring?

En ejerskifteforsikring er en forsikring, der tegnes af sælger ved salg af bolig. En husforsikring tegnes af køberen, efter overtagelsen af huset.

En ejerskifteforsikring tegnes af sælgeren ved ønsket salg af boligen. Der skal i så fald laves en tilstandsrapport af boligen. Opdages der derefter skader eller mangler i boligen af den nye ejer, og de ikke er nævnt i tilstandsrapporten, vil disse typisk være dækket ind i ejerskifteforsikringen. Har sælger ikke en ejerskifteforsikring, vil det være ejer selv, der står til ansvar.

En husforsikring tegnes af køberen efter overtagelse af huset. Her vil køber være forsikret mod skader, som nævnt tidligere i denne artikel.

Når en køber overtager en ny bolig, har køber som regel tre måneder til at tegne en ny husforsikring på boligen. Har sælger den rette forsikring, vil det i så fald være sælgers forsikring, der dækker i de første tre måneder. Herefter vil det være købers nye husforsikring, der dækker.

Hvem har ansvar for at opsige en husforsikring ved salg af bolig?

Som udgangspunkt er det købers forsikringsselskab, der står for at opsige den gamle husforsikring på boligen. Dette sker typisk i et samarbejde mellem sælger ejendomsmægler, hvis sådan en er anvendt, og køber. Det er dog altid en god idé af alle parter at tjekke op på, at den gamle husforsikring nu også er blevet sagt op, og at der er tegnet en ny husforsikring til den nye ejer. Det er bedre at være på den sikre side i sådanne sager, når det handler om forsikringer.

Dækker en husforsikring ved insekter eller insektangreb?

Du kan ikke altid være sikker på, at din husforsikring dækker ved insekter eller insektangreb i din bolig. Dog kan det hos de fleste forsikringsselskaber vælges som et tilvalg til din forsikring, og det kan være en rigtig god idé at sætte kryds i dette tilvalg, da det ikke er til at vide, om din bolig pludselig bliver ramt af insekter.

Hvert eneste år er der eksempelvis boligejere, der oplever at have fået insektangreb, mens de har været på ferie i længere tid og dermed ikke været hjemme til at stoppe det i tide. Her kan en forsikring hjælpe med oprydning, rengøring, genhusning og eventuelle øvrige skader på boligen.

Psykologisk krisehjælp i din husforsikring

Er din bolig udsat for brand, indbrud eller andre uheld, kan det være, at der er brug for psykologisk krisehjælp. Dette kan i visse tilfælde være dækket af din husforsikring.

Hvor mange danskere har en husforsikring?

Det antydes, at det umiddelbart er lidt over halvdelen af danskerne, der har en husforsikring. Derfor er det også en rigtig god idé, hvis du vælger at gøre det samme, når du skal købe din første bolig og på den måde være dækket ind ved alvorlige uheld eller skader på boligen.

Hvis du ikke har dig en husforsikring ved købet af en bolig, står du med håret i postkassen, den dag der sker noget alvorligt med boligen. Og når det nu ikke koster mere at få sig en husforsikring, er det klart smartest at tegne en.

Læs også: